[Kerk2012] Kerkmensen zijn saai.

De congresdag 'Kerk 2012' werd afgelopen zaterdag 3 november gehouden in Utrecht. Ik mocht een tweetal workshops verzorgen over privacy en over het nut en noodzaak van sociale media. Vooral in de tweede workshop was er discussie over de noodzaak van de inzet van sociale media. In de afsluitende forumdiscussie kwam ook de jeugd ter sprake. Achteraf bekroop me het gevoel dat er ergens iets niet helemaal goed gezien wordt. Maar wat? Totdat ik over het volgende nadacht.

"Het gaat om de jongeren!!!!"
Er is in de maatschappij een groep welke sociale media inzet (gebruikt). En er is focus door deelnemers van Kerk 2012 op een groep. Bij de deelnemers was veelal het verlangen dat sociale media ingezet moeten worden om juist jongeren te bereiken. In een blog uit 2011 op Socialmissie stel ik vragen bij deze handelswijze.

Gebruik Sociale media en internet
Het is evident dat jongeren sociale media meer gebruiken dan ouderen. Zie het plaatje van het CBS (X en Y komt zo). Maar, let op, de ouderen over u! Ze maken een behoorlijke inhaalslag. Dat ouderen niks met internet hebben, is net zo een onzin als dat jongeren niet geloven. Alleen de omstandigheden zijn anders, de kloof is er wel degelijk. Ouderen hebben nooit geleerd met computers om te gaan; dat levert een drempel op. Jongeren groeien er mee op en ze zijn er dus mee verweven. Ergo, jongeren doen veel meer met internet en sociale media dan ouderen. Dat mag geen verrassing heten.

De Y is van heyden ;-)
Ik merk echter bij niet-christelijke vrienden en plaatsgenoten (zowel in Well als Woerden) dat ook 'ouderen' (sorry guys ..) zeer behendig zijn met sociale media en het zo inzetten. Ze zijn als het ware type 'Y' in het plaatje.

Zijn wie je niet bent
Het valt mij steeds op dat een groep kerkmensen die sociale media wil gebruiken, vaak van het type X is. En - tadaa! Zie pijl - ze willen zich focussen op jongeren.Een groep mensen die qua internet minder behendig is gaat zich richten op hele behendige jongeren. Alsof de snackbarhouder les moet gaan geven aan Gordon Ramsay. Natuurlijk chargeer ik. Maar dat mag, want het is een blog en geen wetenschappelijk onderzoek ;-) Dus ik ga maar even door: kerkmensen behoren tot de kaste van de sociaal medialozen.

Saai!?
En is dat nou niet juist een saaie kaste? Als titel is het een prikkelende uitspraak. In de praktijk valt het mee. De focus ligt echter op een andere plek. Ze delen hun spannende activiteiten niet via sociale media. Helaas laten ze daardoor veel liggen. Hoe kun je weten wat er binnen de kerk gebeurt als je nooit wat hoort? Men blijft saai over de kerk denken als kerkmensen de luiken niet openzetten!
Zelf proberen? Bezoek de website van een naburige gemeente en probeer je eens eens een beeld van de levendigheid in de gemeente te vormen.

De X is van xristen
In de regel kom ik buiten de kerk ICT-vaardigere mensen tegen dan in de kerk. Geen idee of dat ook werkelijk klopt, maar het is verder niet erg. Mijn vrouw zit ook niet op Twitter en Facebook. Dat ik haar hier genoemd heeft, gaat ze over 3 weken offline horen van een kerkganger. Ook al is ze sociaal medialoos, ik houd heel veel van haar. Maar ik ga haar niet vragen om een Facebookpagina te beheren voor de kerk. Of actief een Twitteraccount bij te houden. Ze is een X'je en kan een Y'tje worden. Maar ze is op dit moment geen Y'tje en moet zich daarom niet zo inzetten.

Eerst een Y'tje worden
De vraag naar relevant sociaal mediagebruik wordt door X'jes gedaan die pretenderen een Y'tje te zijn. Wat vriendelijker gezegd, ze hebben niet door dat ze geen Y'tje zijn. Daarmee is het doel niet verkeerd; de actor heeft bijscholing nodig.

Doen
De eerste stap in een succesvol toepassen van de lessen van Kerk 2012 lijkt mij dan ook vooral het zichzelf transformeren van een X'je naar een Y'tje. Leer sociale media te gebruiken. Ontvang voorallereerst voordat je je volledig gaat inzetten op projecten. Of je nou vermaak zoekt of verdieping. Ga niet gelijk zenden, maar neem het eerst tot je. En reageer vervolgens op wat je tegenkomt. Zo leer je te begrijpen hoe het systeem (anders) in elkaar zit.


P.s. terwijl ik deze blog aan het tikken was, kreeg ik op mijn andere scherm de vraag voor een preekbeurt voorgeschoteld. Bleek achteraf niet nodig, maar het had zo maar via sociale media binnen een minuut geregeld kunnen worden. Vroegah mocht de preekvoorziener zelf aan de slag om hopelijk zo snel mogelijk een beschikbare voorganger te vinden.

Beelden (c) CBS en @haroldprost

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.