Christus in een Kia

Een paar jaar geleden schreef ik de blogpost 'Christus in een Corsa'. Bij het doen van de belofte gaf ik onder andere een ja op de vraag bent u bereid in uw werk te getuigen van het heil in Jezus Christus? Vandaag ga ik voor mijn colloquiumgesprek en mag dezelfde vraag nog een keer beantwoorden. Een paar gedachten.

Niet iedereen nam deze blog uit 2008 in dank af. Te spottend of te profaan. Maar ik denk nog steeds dat de lijn die ik uitzette het cruciale aanstip waarmee we in de kerk bezig zijn. Hele gewone mensen met mooie dingen en problemen, met fouten en kwaliteiten worden bij elkaar geroepen om iets door te geven van het evangelie. In feite vertaal ik wat Calvijn* zei met

Maar wanneer een of ander mensje uit het stof opgerezen in de naam Gods spreekt, dan bewijzen wij door een uitnemend getuigenis onze vroomheid en onze eerbied jegens God, indien wij ons gaarne laten onderwijzen door zijn dienaar, hoewel deze in geen enkel opzicht boven ons uitsteekt.

Samenvatting zoals ik lees: de brenger van het evangelie staat in geen verhouding tot de rijkdom van het evangelie zelf.

Niet geheel ontoevallig spreekt hij dit uit in het hoofdstuk over De leraren en dienaren van de kerk, hun verkiezing en ambt. De spanning die ik had in 2008 is minder geworden**, maar ik verbaas mij nog steeds over de taak die ik krijg.

Niet om trots of zelfvoldaan te doen. Maar je spreekt met mensen - of in de kerkdienst of in een persoonlijk gesprek - over hun leven in relatie tot God, tot de dood, tot ziekte, de eeuwigheid, tot levensgeluk, tot vreugde en tot troost. Het gaat niet om mij, maar dat mensen door mij heen het licht en het goede van Christus zien, ervaren en proeven.

Dat is een bijzondere taak waar ik mij over zal blijven verbazen. Als ambassadeur van Christus mag ik op pad gaan. Hij besteed zijn 'verkoop' uit aan grondpersoneel. Al rijd ik tegenwoordig slechts in een gammele Kia, de waarde van de auto staat in geen verhouding tot de boodschap die ik mag delen.


* Institutie, Boek IV, Hoofdstuk III, 1 -
** Houd het ND in de gaten ;-)
De auto op de bijgevoegde foto is daadwerkelijk onze Kia.

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.