Barneveld een refodorp? Reactie op Netwerk

Afgelopen Dinsdag 25 Maart had Netwerk een item over Barneveld. Als oud-Barnevelder was ik gelijk geïnteresseerd, vooral omdat item ging over de thematiek die mw van Rosbergen (Pro nogwat; een partij in Barneveld) aangezwengeld heeft. Maar wat een teleurstelling en een flut uitzending. Als oud Barneveld heb ik een reactie gestuurd die ik ook hier publiceer.

(foto hiernaast: (c) Moeder Aangeenbrug)

Het item van Netwerk over Barneveld is hier na te kijken

De reactie die ik naar de EO heb gestuurd is volgende. Het is kort geschreven, omdat het een brief is bestemd voor de brievenrubriek:

Als oud-Barnevelder zag ik Dinsdag 25 Maart een teleurstellende uitzending van Netwerk over Barneveld als refodorp. Teleurstellend om de volgende 3 punten.

Netwerk liet alleen stereotype gereformeerden aan het woord komen. Ze werden zo geportretteerd dat letterlijk zwarte mensen ook nog eens figuurlijk zwart werden gemaakt. Dat een niet-christelijke organisatie dat doet, begrijp ik. Maar een christelijke omroep die zijn medebroeders en zusters zo te kijk zet heeft nog niet veel kaas gegeten van het begrip gemeenschap. Voert de EO überhaupt beleid over hoe het beeld van christenen in de eigen media wordt weergegeven?

Het beeld van Barneveld als 'pure refo-commune' en walhalla voor de gereformeerde christen klopt niet met mijn beeld van het dorp. Maar dit beeld is wel wat de gemiddelde Randstadter voorgeschoteld krijgt door Netwerk. Toegegeven, het percentage gereformeerde christen is hoger dan in de Randstad, maar niet zo extreem als de reportage wil doen laten overkomen.

Daarnaast – en dat snap ik nog het minste – werd er geen echte journalistiek bedreven. De hele discussie is aan gang gezet door mw. van Rosbergen. Zij is bang dat een christelijke meerderheid het politieke klimaat gaat bepalen. Maar nu de vraag: het principe van democratie is toch dat de meerderheid bepaalt wat er gedaan wordt? Waarom is zij dan opeens bang voor de gevolgen van een systeem waar ze zelf in meewerkt en zelf achter staat? Deze diepgang in de discussie mistte ik en daarom een tweede vraag aan de EO: in hoeverre wil de redactie van Netwerk kwalitatieve journalistiek afleveren in plaats van stemmingmakerij?

Tot zover. Natuurlijk mist een zo kort stukje de nuance, maar dat doet Netwerk toch ook?

Labels: 

Reactie toevoegen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.